PLAYER
PLAYLIST

Kaj so podcasti?

Podcasti so avdio in video datoteke v mp3, mpeg4 ali podobnem formatu, ki se samodejno naložijo na vaš računalnik takoj, ko so objavljene na spletu. Izbrano radijsko ali televizijsko oddajo boste tako lahko poslušali, kadar boste vi želeli na vašem računalniku ali pa na vašem mp3, mpeg4-predvajalniku, če to podpira programski odjemalec.

Za samodejno nalaganje oddaj potrebujete programski odjemalec. Najbolj razširjen je iTunes (www.apple.com/itunes), lahko pa uporabite na primer Primetime Podcast Reciver (www.primetimepodcast.com). Opisali bomo primer vnašanja spletnega naslova podcastov za ta dva odjemalca, še nekaj programskih odjemalcev pa lahko najdete in brezplačno naložite na svoj računalnik na naslovu tukaj.

Uporabniki podcastov smejo oddaje uporabljati le za lastno uporabo, vsaka predelava, kopiranje, posredovanje, prodaja, javno predvajanje ipd. ni dovoljena.

Kako se naročiš na podcast?

Vsaka oddaja ima svoj spletni naslov, ki ga vnesete v programski odjemalec. Spletni naslov oddaje označite tako, da z desnim gumbom miške kliknete na ikono podcasta in označite Kopiraj bližnjico (Copy shortcut / Copy Link Location).

iTunes... če je vaš programski odjemalec iTunes ...
Če je vaš programski odjemalec iTunes, v meniju Advanced izberite možnost Subscribe to Podcast. Ko se vam bo odprlo vnosno polje, pritisnite desni gumb miške in označite prilepi (paste) ali tipki CTRL in V (ukaz prilepi - paste). Vnos spletnega naslova potrdite s klikom na gumb ok.

Primetime Podcast Receiver... ali Primetime Podcast Reciver
Če je vaš programski odjemalec Primetime Podcast Reciver, lahko uporabite enako metodo kopiraj/prilepi ali pa enostavno povlečete podcast v okno programa Primetime Podcast Reciver. V odprtem oknu izberete samodejno prepoznavo imena podcasta s tipko auto in vnos potrdite s tipko ok.

Od takrat, ko ste v programski odjemalec vnesli spletni naslov oddaje, ste nanjo naročeni, nova epizoda pa vas bo ob kliku na gumb Update (če je vaš programski odjemalec iTunes) vsakokrat čakala na vašem računalniku, kjer jo boste lahko poslušali. Če to podpira vaš izbrani programski odjemalec, lahko oddajo prenesete tudi na mp3-predvajalnik.

 V arhivu boste vedno našli zadnje tri oddaje.

Spletni naslov oddaje, ki ga označite tako, da z desnim gumbom miške kliknete na ikono podcasta in kopirate bližnjico, torej vnesite v programski odjemalec za podcaste in od takrat boste prejemali oddaje.